logo

Elahe: Kop d'r Veur

Elahe de eigenaresse van kapsalon Talla, heeft mede door toedoen van Partners aan het werk, haar goed lopende kapsalon kunnen starten.

algemeen/kapsalon.pngKapsalon Talla (goud) te Groningen
Al meer dan een jaar bezoek ik Elahe in haar kapperszaak, waar tijdens een heftige informatie-uitwisseling mijn haar grondig wordt aangepakt. Dit artikel is niet bedoeld als reclame maar ik zeg wel even dat de conditie van mijn haar erg verbeterd is sinds ik hier naar toe ga.
Het pand aan de Nieuwe Boteringestraat valt op tussen een vaal-nieuwbouw studentenhuis en een neo-klassiek opgetrokken huis.:fel gele en zwarte glanzende stenen en ramen van veelkleurig glas in lood. Het is in 1924 als woonhuis/slagerij voor de heer Theijssen ontworpen door architect J. Prummel. Het is een rijksmonument en heeft de expressionistische bouwstijl naar het voorbeeld van de Amsterdamse school en de Art-Déco stijl…..
Op bezoek bij de buren, het echtpaar van Ringen dat al eerder in de Kop d’r Veur heeft gestaan, blijkt mevrouw van Ringen een schoonzus van slager Theijssen te zijn. Zij heeft nog geholpen toen haar zwager in de oorlog in Duitsland zat en zij voor haar zus het vlees bij de klanten rondbracht. Slachten deed haar zus niet zelf in die tijd, maar haalde het vlees van een verwante Theijssen slagerij in de stad. Na de slagerij hebben er nog een paardeslager, een poelier, een winkel met tinnen soldaatjes en studenten het pand gebruikt/bewoond: “er vloog van alles in en uit” zegt mevrouw van Ringen.
algemeen/Tallametkamlang.png
Waar vroeger de worsten werden gemaakt en het vlees gerookt mengt Elahe nu vurig haar verfmengsels die ze met evenveel Iranees temperament in het haar aanbrengt. Ze is in 1986 vanuit Iran naar Nederland gekomen met een dochter van 11 en een zoon van 8 jaar.
Ze is dan weduwe omdat haar man als toerist in Israël ‘per ongeluk’ is doodgeschoten in een strijd tussen de Israëli en de Palestijnen. Tijdens en na de revolutie waar de moslims de bevolking van Iran in hun macht hebben is er sprake van een sterk anti-semitisme en de kinderen van Elahe worden opgehitst met allerlei wraakideeën jegens de Israëli die hun vader ‘vermoord’ zouden hebben. Elahe wil niet dat haar kinderen met zoveel wraak en haat opgroeien en vertrekt na enige schermutselingen naar Nederland waar haar broers al wonen. Ze voelde zich eigenlijk meteen op haar gemak. Ze kan zich nog wel herinneren dat haar zoon het geen gezicht vond dat mannen in korte broek liepen.

Elahe geniet hier van de mensen die rustig zijn, een land dat veiligheid en rust biedt en het feit dat vrouwen en kinderen hier meer rechten en respect krijgen. “In Iran had ik niet naar de Olympische spelen mogen kijken omdat vrouwen met veel bloot aan sport doen”. Zij is weldegelijk een moslima en belijdt het geloof ook intensief, maar “van een ander soort” zoals zij zelf zegt. Haar kinderen zaten op christelijke scholen omdat er maar één God is die voor iedereen gelijk is en ze op die manier ook op school het geloof leerden kennen. Als laatste vindt ze het fijn dat ze in Nederland als mens gezien wordt terwijl ze in haar geboorteland alleen een weduwe is.

Ze bezit de kapsalon sinds januari 2005, en heeft langzamerhand een klantenbestand(90% vaste klanten) opgebouwd waar ze redelijk van kan leven. Toch werkt ze nog elke zaterdagnacht in een opvanghuis voor vrouwen, als zekerheid achter de hand. Elahe is gelukkig hier en het gaat goed. Er is één smet in haar bestaan in Nederland. Door een vergissing van het IND en de nodige bureaucratische vertragingen heeft haar zoon jarenlang geen verblijfsvergunning gekregen, hetgeen zijn ontwikkeling heeft gestagneerd omdat hij niets mocht doen en geen inkomen had. In deze periode uitte hij zijn gevoel en frustraties in schrijven en muziek. Op dit moment is hij in een studio. in Amsterdam om de door hem geschreven liedjes met een band te laten opnemen. Gelukkig heeft hij sinds ongeveer een jaar zijn vergunning, hetgeen gevierd is met een Perzisch dankgebedsdag.

Elahe is een paar maanden geleden naar Iran geweest waar een nauw familielid trouwde. Zij is ingeschakeld om de bruid “te versieren” en laat foto’s zien. De bruid is omgetoverd in een sprookjes prinses. In Iran is een trouwerij veel minder sober dan in Nederland en wordt er een vermogen voor uitgetrokken. Als kapster hier in Nederland is zij tegelijkertijd een schoonheidsspecialiste en “onthaart op een Oosterse manier”….klinkt wat plastisch maar is effectief. In haar kapsalon komen een evenredig aantal Perzische en Nederlandse klanten en als er Farsi wordt gesproken waan je je soms even heel ver weg. ……

Terug naar publicaties
zoek